dijous, 6 de desembre del 2012

Manifest de la Xarxa pels Drets Socials



Després de l'èxit de la jornada del 14N cal unitat de classe davant dels atacs de la dreta neoliberal. La unitat d’acció com a marc de lluita.

Actualment i especialment als països del sud d'Europa s'està desfermant una ofensiva sense treva contra la classe treballadora i el conjunt de les classes populars per part de les forces neoliberals i els poders fàctics dels mercats.  Les oligarquies del capitalisme , representades per institucions de caire econòmic i polític ( FMI, OCDE, BM, UE...) estan llençant una dura ofensiva per sotmetre a les classes populars a la lògica que dicta el capital, és a dir, a les lògiques del mercat i dels poderosos.

 A través de mesures anomenades "d'austeritat", els governs legislen per retallar la despesa pública, precaritzar les condicions laborals dels treballadors i treballadores i privatitzar els serveis públics  alhora que s'amnistien els delinqüents fiscals i es relaxa la pressió fiscal sobre les grans fortunes.  Grècia, Catalunya, Portugal, Espanya, Itàlia, Xipre, Malta, Irlanda...son els anomenats països de la perifèria europea, els qui son víctima directa de les imposicions de l'oligarquia alemanya, que a través de la Cancellera Merkel imposa dures  condicions d'austeritat de control del dèficit públic. Unes polítiques que l'únic que estan aconseguint és ensorrar l'economia, empobrir les classes populars d'aquests països i sobretot apuntalar unes oligarquies que s'estan fent milionàries a costa de la misèria de milions de persones.

 Des que es va iniciar la suposada crisi econòmica de 2007 s'han succeït diferents episodis  ( crisi de les hipoteques, estancament econòmic, crisi del deute, recessió....) i tot indica que el poder financer i les patronals estan aprofitant la conjuntura de feblesa econòmica i democràtica per imposar les seves condicions i enriquir-se a costa de la classe treballadora, provocant un greu retrocés en drets socials i laborals . L’escenari de desregularització laboral, desballestament de l’Estat del benestar, augment constant de l’atur, crisi social, polítiques repressives,…. és el que es reprodueix a països com Grècia, Estat Espanyol, Portugal o Catalunya. Aquest és l’escenari creat pels poders de la dreta neoliberal i que tenen com a finalitat la opressió de la classe treballadora.   De fet, A Catalunya i a l'estat espanyol l'atur s'enfila gairebé al 25% de la població activa i es preveu que en els dos propers anys s'apropi al 30%, els desnonaments van en augment, un de cada 3 ciutadans es troba al llindar de la pobresa, la repressió i la persecució política i sindical forma part de la realitat quotidiana.  Aquest procés de retallades i recessió en drets bàsics, va acompanyat d'una dura repressió contra el poble treballador, que en el cas de Catalunya ha suposat que en poc menys d'un any s'hagin detingut centenars de persones. Intenten acabar amb l’últim bastió, amb la classe treballadora, volen oprimir-nos, volen retornar-nos a l’esclavatge del segle XIX.


 Davant d'aquest escenari cal que la classe treballadora assumeixi el seu paper històric i faci front a les agressions que està perpetrant la dreta neoliberal a través dels seus braços polític, financer, policial...Un primer pas ha estat la Vaga General del 14N, que s'ha coordinat en múltiples països europeus ( Grècia, Itàlia, Espanya, Portugal, Xipre, Països Catalans, Malta, Bèlgica...) i que ha tingut el suport solidari de milions de treballadors/es en mobilitzacions en d'altres països com ara França, Anglaterra , o en sectorials com Bèlgica...Una VG que s’ha de valorar com un gran èxit de la classe treballadora, ja que ha estat sinònim d’una gran organització i coordinació  col·lectiva.


  L’única trinxera que queda a la classe treballadora davant d’aquestes agressions constants és la unitat de classe i acció i en aquest sentit  des de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials de Girona es vol fer una crida a forces sindicals i moviments socials a fer una  reflexió per tal d’aprofundir en un procés de diàleg que permeti dur a termes amb unes mínimes garanties  aquesta unitat d'acció. No hem d’oblidar que la històrica lluita de la classe treballadora europea va aconseguir aturar les imposicions del capitalisme desregulador i el propi Estat de Benestar és una fita que es va assolir gràcies a moltes lluites protagonitzades per diferents generacions de treballadors i treballadores. 


 Des de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials, que integra entitats diverses, partits polítics, sindicats i col·lectius de la ciutat de Girona, es considera que els moviments socials arriben a traslladar el seu missatge amplies capes de la ciutadania però que en canvi no aconsegueixen arribar al gruix de les classes treballadores. Per altra banda es considera que els sindicats si que aconsegueixen fer arribar un missatge de consciència social als centres de treball però que en canvi no connecten amb un gruix significatiu de població. En aquest sentit la XDS considera que és clau que les forces sindicals facin una profunda reflexió  per tal de convertir-les en autèntiques eines al servei de la classe treballadora. Alhora es vol traslladar als moviments socials que facin una aposta per actituds més constructives i per abandonar el sectarisme i la clàssica divisió que tant perjudica a les classes populars. 

Per tot això la XDS fa una crida a moviments socials, forces sindicals i d'altres agents polítics i socials a entaular un diàleg i a acordar uns mínims punts per fer front amb unitat i eficàcia a les forces del capitalisme que volen destruir l'Estat de Benestar, els drets socials i la pròpia democràcia. Alhora també es fa una crida a seguir acumulant forces i a seguir amb les mobilitzacions en contra de les retallades, els desnonaments, les privatitzacions, l'atur, la precarietat, la degradació ambiental i la dreta neoliberal, unes mobilitzacions que han d'anar acompanyades de solidaritat envers els desnonats/des, detinguts, sense sostre i d'altres injustícies. Recollint les paraules de Teresa Forcades volem traslladar a la ciutadania la necessitat de treballar per a organitzar una gran Vaga General indefinida , un repte complex i difícil, però que si ens ho proposem seriosament podem acomplir.

Hi ha culpables i hi ha alternatives


L’actual situació econòmica i social té uns responsables. El capitalisme financer i desregulat, amb la complicitat de grans empresaris i poder polític, principalment la dreta neoliberal però també la socialdemocràcia, és qui ha provocat que arribem a aquesta situació.   

Les receptes neoliberals que ens proposa el poder financer i polític s’han demostrat totalment ineficients per sortir d’aquest atzucac social en que ens trobem immersos. I és el moment de refermar que hi ha alternatives a la desocupació massiva, a les retallades i a la manca de futur. Alternatives que passen per enfortir el sector públic i nacionalitzar sectors estratègics com ara la banca, l’energia o l’aigua, impulsar l’economia cooperativa, verda, social, ètica i solidària,   fomentar la recerca i posar la tecnologia i la ciència al servei de la societat, negar-se a pagar el deute il·legítim. Cal defensar els serveis socials i reivindicar millores salarials, prestacions socials, un vertader Estat del Benestar al servei del poble i sota control democràtic de la ciutadania. Només amb aquestes formules es podrà lluitar  contra la xacra de l’atur i la precarietat, que afecta a milions de treballadors europeus.

La crisi com a coartada per a l’enriquiment d’una minoria privilegiada ja no ens convenç i el capitalisme com a sistema econòmic i social que sustenta la societat s’ha demostrat ja inviable. Cal seguir avançant i fer un pas endavant en la lluita per un món, una Europa i uns Països Catalans més justos i solidaris.

Ens podeu seguir a:
http://xdsgirona.blogspot.com.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada